Thursday, January 26, 2012

Di Bawah LIndungan Ka’abah


          Assalammualaikum warahmatullahhi wabarokatuh. Alhamdulillah syukur kita di atas kurnian tuhan sekalian alam atas nikmat Iman dan Islam , selawat dan salam juga buat junjungan mulia  habibuna saidina Muhammad S.A.W serta ahli2 keluarga baginda dan para sahabat kesemuanya.

Bersyukur sekali lagi kerana jari-jemari ini bisa menaip kembali setelah sekian lame tidak meng"update" blog ni. Hal ini disebabkan kepadatan waktu ketika musim imtihan. Alhamdulillah imtihan baru je selesai kelmarin, sekarang ni usehe perlu diteruskan dgn berdoa dak bertawakal. Selepas hbs imtihan aitu, saya telah menonton satu citer yg telah di download oleh sahabat saya. Jadi secare tidak lansung posting kali sebagai pembukaan tuk tahun baru ni. Tajuk citer tu “Di Bawah Lindungan Ka’abah”. Memang best. Banyak pengajaran yg boleh kiter amik dari citer ni.

Cerita ini berlaku pada tahun 1922 dan ia bermula apabila kluarga Zainab telah mengambil ibu Hamid bekerja dgn keluarga Zainab. Manakala Hamid telah disekolahkan oleh bapa Zainab sehingga ia menamatkan pembelajaran dalam bidang agama di Mutawalib. Setelah tamat pengajian, Hamid telah mengajar di surau kampungnya serta turut bekerja bersama keluarga Zainab.  Keakraban Hamid dan Zainab telah menimbulkan prasaan cinta antara mereka berdua. Hamid telah melakukan segala-galanya untuk merealisasiakan cinta mereka.serta Hamid cuba merealisasika cita2 nya tuk menjejak kaki ke bumi Mekkah. Namun, cinta mereka terhalang apabila Hamid dikenekan hukuman buang dari kampung. Kenapa Hamid dibuang dri kampong..? bagaimanakah pengakhiran hubungan Hamid dan zainab..? Adakah Hamid Berjaya sampai ke Mekkah..? klw nak tau tgk sdiri la citer ni…


Ape yg menarik dalam citer terbitan MD Pictures ni, saya suke dgn nasihat2 yg terdapat dalam cerite ni. Antaranya nasihat yg diberikan oleh ibu Hamid kpd Hamid. Ketika Hamid dijatuhkan hukuman buang dri kampung, emaknya sentiasa disisi Nya. Antara kata2 emak Hamid yg telah memberi semangat kpd Hamid ialah “Ape pun yg akan terjadi, ingatlah ketika kau tidak mempunyai sape2 selain Allah orang itu lebih dari cukup”. Sehinggakn sebelum emaknya hendak menghebuskan nafas yg terakhir sempat memberi nasihat kpd Hamid.Kebanyakan kata2 di dalam cerita ini sungguh indah tuk didengari dan berguna tuk diteladani. Selain itu, antara kata2 yg boleh menjadi tauladan ialah “Tapi akhirnya buka kita yg menentukan jalan hidup kita sendiri tetapi Allah bukan org lain”

. Disamping pengorbanan emak Hamid, ketabahan Hamid menempuh hidup berseorangan setelah dibuang dri kampung serta pemergian org tersayang sungguh mengkagumkan. Sehinggakan sampai satu masa dia tidak mempunyai apa2 dalam hidupnya kecuali kenangan masa silam serta cita2nya. Dia hanya bergantung harap kpd Allah semata tuk meneruskan hidupnya. Paling saya suka pengakhiran citer ni memang mengusik jiwa. Org kate boleh wat nangis la tengok. Klw tak caye tengok sendiri sampai habis yer…

Antara sedutan menarik dalam citer ni:




video


video

Sape2 yg tak tengok citer ni rugi tau…. Stiap babak citer ni diselitkan dgn lagu2 yg bersesuaian. Feeling habis la… kepada sesape yg tak tengok lagi.. meh tengok kat sni...

Selamat menonton.... Ilal liqa'... Assalammualaikum...

No comments:

Post a Comment